Fertőtlenítés kisokos: Hogyan fertőtleníts hatékonyan otthon?

A koronavírus járvány óta a rendszeres fertőtlenítés a mindennapi élet részévé vált. Napi szinten fertőtlenítjük kezeinket és a felületek fertőtlenítése is megszokottá vált.

Otthonunk rendszeres tisztítása és fertőtlenítése nem csak a koronavírus járvány időszakában fontos. Segítségével hatékonyan fel tudjuk venni a versenyt a többi kórokozóval is, legyen az akár az influenza, vagy más fertőző betegség.

De hogyan tudod fertőtleníteni otthonodat hatékonyan? A továbbiakban erről olvashatsz.

A fertőtlenítésről

Először fontosnak látjuk tisztázni azt, hogy a takarítás és a fertőtlenítés két teljesen külön dolog. A takarítás során a felületeken található koszt vagy lerakódásokat távolítjuk el.

A fertőtlenítés azonban nem a látható szennyeződésekre összpontosít, hanem a szabad szemmel nem látható kórokozók elpusztítására.

Amint az látható a két tevékenység nem elválasztható egymástól. Egy alapos takarítás után érdemes elvégezni a fertőtlenítést is.

De milyen felületeket érdemes fertőtleníteni?

Első sorban mi azt javasoljuk, hogy azokon a felületeken végezz fertőtlenítést, amelyeket közvetlenül a hazaérkezéskor megfogsz, megérintesz.

Ez azért fontos, mert ezek azok a felületek, amelyek potenciálisan a legtöbb kórokozót hordozzák magukon. Ezen területek mellett még kiemelkedően fontos a konyha és a fürdő fertőtlenítése.

Mindig ügyelj arra, hogy az egyes fertőtlenítő szereket szilárd felületeken alkalmazd. Ilyen például a:

  • műanyag,
  • laminált padló,
  • linóleum,
  • kerámia vagy porcelán.

Emellett ügyelj arra, hogy milyen összetevőkből áll a felületfertőtlenítő szer, hiszen könnyen lehet, hogy egy hatóanyag nem kompatibilis a felülettel, amin a fertőtlenítést végeznéd.

Fertőtlenítés

Forrás: https://www.freepik.com/

Mikor érdemes fertőtleníteni?

Az, hogy milyen időközönként szükséges a fertőtlenítés sok mindentől függ. Hogyha a háztartásban nincs fertőző beteg, akkor a fertőtlenítést célszerű naponta elvégezni.

Ha azonban betegség gyanúja áll fenn, akkor érdemes naponta többször elvégezni a fertőtlenítést.

Ebben az esetben azért szükséges a gyakori felületfertőtlenítés, mert egyes kórokozók akár több napig is képesek életben maradni, és ezzel együtt fertőzni.

A biztonságos fertőtlenítés alapjai

  • Mindig viselj gumikesztyűt, hogy az esetlegesen fellépő bőrirritációk esélyét minimálisra csökkentsd.
  • Győződj meg róla, hogy a helyiség megfelelően szellőzzön a fertőtlenítés során!
  • Mindig olvasd el a fertőtlenítő termék használati utasítását!
  • Mindig abban a csomagolásban tárold a fertőtlenítőt, amiben a gyártó adta!
  • Sose lélegezd be a fertőtlenítőt!
  • Ne alkalmazd állatok szőrének tisztítására!